Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Η αυτοδιοίκηση πέθανε, ζήτω ο εθελοντισμός...


Παρακολούθησα, μακρόθεν η αλήθεια, τις διάφορες δράσεις που ανέπτυξαν οι φορείς του νησιού μας στο πλαίσιο της εθελοντικής δράσης καθαρισμού «Let’s Do It Greece 2013» την προηγούμενη Κυριακή. Αξιέπαινη η όλη προσπάθεια και αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους. Επίσης, με ιδιαίτερη χαρά, διαπίστωσα το όψιμο ενδιαφέρον καθώς και το «σφιχταγκάλιασμα» που επιχειρούν το τελευταίο διάστημα οι ταγοί του τόπου μας προς τους εθελοντές.
Πληροφοριακά, και μόνον, να αναφέρω ότι εθελοντής γεννιέσαι, δε γίνεσαι, και προφανώς ο εθελοντισμός δεν είναι μόδα. Κάπου είχα ακούσει ότι οι παλιότεροι το ονόμαζαν και φιλότιμο. Οι εθελοντές υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν... Διότι εθελοντής/-ντρια είναι:

- ο καταστηματάρχης που σκουπίζει το πεζοδρόμιο έξω από το κατάστημά του,

- ο αγρότης που καθαρίζει το μονοπάτι απ’ το οποίο περνάει με το γαϊδούρι του,

- η γυναίκα που σκουπίζει το δρόμο έξω από την πόρτα του σπιτιού της,

- ο λουόμενος που μαζεύει τα σκουπίδια του προηγούμενου,

- η γριούλα που ασπρίζει ένα ξωκκλήσι,

- ο μαθητής που μαζεύει δυο κουτιά αλουμινίου και δεν έχει πού να τα πάει...

μα και τόσοι άλλοι αφανείς, που προσφέρουν αγόγγυστα, χρόνια τώρα... Φυσικά κανείς δεν πήγε να δει, να ρωτήσει, να μάθει τι κάνουν αυτοί οι άνθρωποι, αν χρειάζονται μια κάποια βοήθεια ή έστω να τους προσφέρει ένα μπουκαλάκι νερό και μια καλή κουβέντα...

... Βέβαια, έχω μια μικρή υποψία ότι κάποιοι μπήκαν στον πειρασμό τώρα να ανακαλύψουν τους εθελοντές, ή ακόμα χειρότερα, τώρα να τους εφεύρουν, για να καλύψουν δικές τους αδυναμίες.

Για να μη σπαταλώ λοιπόν το χρόνο και το χώρο σας, μια θερμή παράκληση προς τους επαΐοντες, τους ειδήμονες, τους αρχηγέτες και διακόνους της πολιτικής, οικονομικής και λοιπής ζωής του τόπου μας:

Αφού καταφέρατε μετά από τόσα χρόνια και καταστρέψατε τη Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου, το «Lesvoshop», τη Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου και ισοπεδώσατε την παραμικρή ελπίδα ανάπτυξης κάθε έννοιας της συνεταιριστικής ιδέας, ας μην καταστρέψετε και τον εθελοντισμό. Αφού δεν μπορείτε να βοηθήσετε τους εθελοντές, αυτό είναι το μόνο σίγουρο, αφήστε τα προσκλητήρια, τις φωτογραφίσεις και απλά σιωπήστε... Μην προσπαθείτε με ξένα κόλλυβα να κάνετε μνημόσυνα.

Αφήστε τους εθελοντές να κάνουν αυτό που ξέρουν να κάνουν!

Επί τη ευκαιρία, 15 Ιουνίου τού 2011 κάποιοι εθελοντές, μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου, καθάρισαν και κλάδεψαν ένα δασάκι έξω από τη Στύψη. Ακόμα περιμένουν ένα φορτηγάκι από το Δήμο για να απομακρύνουν τα κλαδιά και τα σκουπίδια...
 Ραφαήλ Παλαιοπάνης
http://www.emprosnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου