Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

ΤΟ «ΚΟΣΜΗΜΑ» ΤΗΣ ΚΑΛΛΟΝΗΣ


Οι ερωδιοί (Ardeidae) που συχνάζουν στον υγροβιότοπο του Κόλπου Καλλονής, ανήκουν στην τάξη των καλοβατι-κών πουλιών. Καλοβατικά πουλιά είναι εκείνα που διαθέτουν μακριά και λεπτά πόδια. Η λέξη καλοβάτης ή καλο-βάμων σημαίνει αυτός που βαδίζει επί ξύλινα δόρατα, σύμφωνα με το λεξικό των Liddell-Scott. Οι ερωδιοί διαθέτουν επίσης μακρύ λαιμό και ράμφος, πετούν όμως με μαζεμένους λαιμούς. Από τους πιο εντυπωσιακούς είναι ο αργυροτσικνιάς (Egretta alba), κατάλευκος, ο πιο κομψός από τους ερωδιούς, με πιο μακριά πόδια και λαιμό, με μεγαλόπρεπο φτεροκόπημα, ο οποίος στέκεται σιωπηλός όταν είναι μόνος του. (Πληροφορίες από «Τα πουλιά της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ευρώπης», Έκδοση Ελληνική ορνιθολογική Εταιρία, 2007).

Η πρώτη γνωριμία, ενός επισκέπτη της Καλλονής με τους ερωδιούς, γίνεται λίγα χιλιόμετρα πριν από την κωμόπολη. Περιμένει να τους συναντήσει ξανά, στο κέντρο ή στην είσοδο της Καλλονής ως μορφές ενός αγάλματος, ενός σιντριβανιού, ενός πάρκου. Περιμένει να αποτελούν μέρος της ζωής των κατοίκων και κυρίως των παιδιών. Όμως δε συναντά αγάλματα, εκτός του πολιτικού Ελευθερίου Βενιζέλου, ούτε σιντριβάνια, ούτε πάρκα.

0 επισκέπτης, εάν βρεθεί στις εκβολές του ποταμού Τσικνιά, ενημερώνεται από μια πινακίδα με χάρτη της περιοχής ότι υπάρχουν παρατηρητήρια από όπου μπορεί να θαυμάσει και άλλους ιπτάμενους επισκέπτες του λεκανοπεδίου και του Κόλπου, και ότι ο τόπος που συνάντησε τους ερωδιούς είναι προστατευόμενος, ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 ως ΖΕΠ, Ζώνη Ειδικής Προστασίας, με κωδικό (OR 4110007), για την προστασία κάποιων ειδών πουλιών, όπως αυτά αναφέρονται στο παράρτημα I (ΦΕΚ 1495/Β/6-9-2010) της νομοθεσίας για τον «καθορισμό μέτρων και διαδικασιών για τη διατήρηση, της άγριας ορνιθοπανίδας και των οικοτόπων / ενδιαιτημάτων της» όπου συμπεριλαμβάνονται και οι ερωδιοί.

Αναζητώντας αργότερα πληροφορίες στο διαδίκτυο, ανακαλύπτει ότι υπάρχει ΚΕΠ, Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, στη Σκάλα, το οποίο δυστυχώς δεν επισκέφτηκε επειδή δεν ενημερώθηκε από τους φορείς του τόπου για την ύπαρξή του. Εισερχόμενος στην ιστοσελίδα του ΚΕΠ, μαθαίνει ότι το Κέντρο λειτουργεί υπό την επιστημονική επιμέλεια του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ότι διαθέτει μόνιμη έκθεση, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, βιβλιοθήκη, βιβλιοπωλείο και πωλητήριο.

Λυπάται που έχασε όλα αυτά, αλλά όχι για το πωλητήριο. Στην είσοδο της Καλλονής, στα Χάνια, έτυχε να συναντήσει ένα κοσμηματοπωλείο, όπου βρήκε τους ερωδιούς, και μάλιστα τον αργυροτσικνιά, να στέκονται στην βιτρίνα του. Μπορεί να μην ενημερώθηκε για τους ερωδιούς από
το ΚΕΠ, αλλά από το κοσμηματοπωλείο και εργαστήριο κοσμημάτων της Νέλλης και του Νικηφόρου Λεγάκη, ενημερώθηκε για το πως οι ερωδιοί έγιναν κόσμημα. Έμαθε ότι ένα κόσμημα ξεκινά πάντα από το σχέδιο στο χαρτί μετά γίνεται καλούπι, όπως το εικονιζόμενο, και ακολουθεί για τη δημιουργία του η έγχυση του ρέοντος ασημιού.

0 επισκέπτης πείσθηκε ότι υπάρχει η δυνατότητα οι κάτοικοι να συμπεριλάβουν στην καθημερινότητα και στην εργασία τους το φυσικό περιβάλλον που τόσο απλόχερα προσφέρει ο τόπος τους. Όπως απλόχερα δέχτηκαν τα κονδύλια λόγω του Natura.

Το μόνο που απαιτείται μετά τα σχέδια στα χαρτιά, και το κτίριο-καλούπι του ΚΕΠ, είναι να αρχίσει να ρέει αστείρευτα το ενδιαφέρον των υπευθύνων του Κέντρου, ιδιαίτερα εκείνων που διαχειρίζονται θέματα παιδείας και συμμετέχουν σε οργανώσεις και συλλόγους, ώστε να δημιουργηθεί ένα άλλο κόσμημα στην κωμόπολη.
Ντίνα Βάκκα-Κυριαζή
astromereia@ath.forthnet.gr

2 σχόλια: