Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Οι «ήρωες» της Ιμβρου – Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης


«Για μένα υπήρξε ένας μεγάλος συγκλονισμός», λέει η σκηνοθέτρια Τάνια Χατζηγεωργίου για την έρευνα – ντοκουμέντο για το νησί «25ος Μεσημβρινός»
Μια έρευνα-ντοκουμέντο για την Ιμβρο, που κράτησε κοντά μία δεκαετία δουλειάς, με πολλά ταξίδια στο νησί είναι το ντοκιμαντέρ «25ος Μεσημβρινός» της Τάνιας Χατζηγεωργίου και της Χρύσας Τζελέπη που θα προβληθεί το βράδυ της Κυριακής στο 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ το οποίο ξεκινά σήμερα 09/03/2012  στη Θεσσαλονίκη.
Οπως λέει η Τ. Χατζηγεωργίου, για πρώτη φορά βρέθηκε στην Ιμβρο το 1993, τότε που μόλις είχαν αρχίσει οι τουρκικές αρχές να επιτρέπουν την ελεύθερη είσοδο-επίσκεψη στο νησί σε τρίτους.
«Για μένα υπήρξε ένας μεγάλος συγκλονισμός. Περίπου 200 άτομα, ελληνικής καταγωγής, ζούσαν σε εγκαταλελειμμένα χωριά κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Ξεχασμένοι ακόμη και από τους δικούς τους και το ελληνικό κράτος και με έντονη την παρουσία του τουρκικού στρατού και των τουρκικών αρχών», αναφέρει και συνεχίζει: «Ξαναβρέθηκα στην Ιμβρο πολλές φορές παρακολουθώντας τις αλλαγές που γίνονταν. Από τότε μου είχε μπει η ιδέα να κάνω μια δουλειά με την Ιμβρο και την ξεκινήσαμε μαζί με τη Χρύσα Τζελέπη το 2004. Αρκετοί από εκείνους που συναντήσαμε τότε δεν ζουν σήμερα, όμως οι καταγραφές και οι μαρτυρίες τους είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Καταγράψαμε ζωές, στιγμές που έφυγαν αλλά και αυτές που συνεχίζουν στον χρόνο. Ανθρώπους που δεν έφυγαν από την Ιμβρο, ψυχές που άντεξαν λογής δοκιμασίες και έμειναν στο νησί για να διατηρήσουν μια συνέχεια του Ελληνισμού και της Ρωμιοσύνης».
Στην Ιμβρο χιλιάδες άτομα βρέθηκαν χωρίς βιός, χωρίς σχολεία, χωρίς όνειρα για το αύριο και υποχρεώθηκαν να φύγουν, αναζητώντας την τύχη τους στην Ελλάδα και στις τέσσερις γωνιές του κόσμου. «Αυτά τα χρόνια καταγράφαμε και την επιστροφή των Ιμβρίων στα «προσκυνήματά” τους στην πατρική γη. Των παλιότερων που γεννήθηκαν εκεί και των νεότερων που γεννήθηκαν με την Ιμβρο στο DNA τους» λέει η σκηνοθέτρια και προσθέτει:
«Ονειρα και προσδοκίες που συνεχίζουν να κάνουν και μεταλαμπαδεύτηκαν και στους νεότερους, για μια πατρίδα που τους τη στέρησαν. Που την άρπαξαν βίαια και την ερήμωσαν. Οι θύμησες, τα όνειρα, η αγωνία, η νοσταλγία, η θυσία, η ζωή… Ολα ξεδιπλώνονται μέσα από τις ιστορίες των ‘»ηρώων”. Είναι η πατρίδα αυτό που ψάχνουν μέσα στα χαλάσματα; Είναι οι ζωές που θέλουν να ξαναστήσουν; Είναι τα όνειρά τους που θέλουν να ξαναζωντανέψουν;»
Και οι δύο σκηνοθέτριες συμμετείχαν και πριν από λίγα χρόνια πάλι στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ με την ταινία «Ο Χρόνος που Ταξιδεύει», μια δουλειά με πρωταγωνιστές τους Τσιγγάνους.
    • Ποιες είναι
Η Τ. Χατζηγεωργίου είναι σκηνοθέτρια στην ΕΤ3 για πολλά χρόνια στις εκπομπές «Αληθινά Σενάρια», «Διασπορά» κ.ά. Η Χρ. Τζελέπη έχει συμμετάσχει επίσης στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στο παρελθόν με τις ταινίες «Ο Κόσμος που Ταξιδεύει», «Οργισμένος Δεκέμβρης», «The sad story».
πηγη: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου