Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Σταθμός Γεωργικής Έρευνας στο Κ. Τρίτος της Λέσβου

ladaki
Τον τρόπο που λειτουργεί το Ελληνικό κράτος αναδεικνύει η ερώτηση δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ . Το 2006 στο πλαίσιο ανάδειξης του !!!Ελληνικού Ελαιολάδου!!! αποφασίστηκε να γίνει στη Λέσβο εργαστήριο ανάλυσης για το προϊόν . Μάλιστα όπως αναφέρουν στην...... Ερώτηση προς του Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ξο
δεύτηκαν συνολικά 660.000 ευρώ (από τα οποία περίπου το 10% διατέθηκε από τη Νομαρχία Λέσβου). Ο Σταθμός με τα χρήματα αυτά επισκευάστηκε εν μέρει και εξοπλίστηκε με υπερσύγχρονα και πανάκριβα όργανα υψηλής ακριβείας, προκειμένου να είναι σε θέση να διενεργεί δοκιμές σε δείγματα ελαιολάδου με μεγάλη αξιοπιστία. Όμως η μη πρόσληψη – όπως αναφέρουν φορείς και κινήσεις του νησιού – εδώ και δύο χρόνια τριών χειριστών, οι οποίοι θα επιμορφώνονταν στη χρήση και λειτουργία των οργάνων αυτών, είχε ως συνέπεια να μην έχει δρομολογηθεί η διαδικασία της διαπίστευσής του από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης.

Η Ερώτηση:
---- Προς τον κ. Υπουργό
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: Θα λειτουργήσει και πότε ο Σταθμός Γεωργικής Έρευνας στο Κ. Τρίτος της Λέσβου;
Ο Σταθμός Γεωργικής Έρευνας της Λέσβου εντάχθηκε (μαζί με άλλους δύο στα Χανιά και στην Καλαμάτα) από το 2006 σε ένα πρόγραμμα δημιουργίας ολοκληρωμένων εργαστηρίων ανάλυσης ελαιολάδου με φορέα υλοποίησης το ΕΘ.Ι.Α.Γ.Ε., μετά από απόφαση της τότε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Η επιλογή των τριών αυτών περιοχών προφανώς δεν είναι τυχαία, αφού πρόκειται για τις κατ' εξοχήν ελαιοπαραγωγές περιοχές της χώρας.
Στο πλαίσιο της ανωτέρω απόφασης ο Σ.Γ.Ε. Λέσβου εντάχθηκε στο Μέτρο 1.2. «Εθνικό Σύστημα Ποιότητας», Δράση 1.2.2. «Πιστοποίηση» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα», με τίτλο «Συμπλήρωση της εργαστηριακής υποδομής του Εργαστηρίου Ελαιολάδου του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας του ΕΘ.Ι.Α.Γ.Ε. για τη διαπίστευση δοκιμών στο ελαιόλαδο», και ξοδεύτηκαν συνολικά περί τα 660.000ευρώ (από τα οποία περίπου το 10% διατέθηκε από τη Νομαρχία Λέσβου).
Ο Σταθμός με τα χρήματα αυτά επισκευάστηκε εν μέρει και εξοπλίστηκε με υπερσύγχρονα και πανάκριβα όργανα υψηλής ακριβείας, προκειμένου να είναι σε θέση να διενεργεί δοκιμές σε δείγματα ελαιολάδου με μεγάλη αξιοπιστία. Όμως η μη πρόσληψη – όπως αναφέρουν φορείς και κινήσεις του νησιού – εδώ και δύο χρόνια τριών χειριστών, οι οποίοι θα επιμορφώνονταν στη χρήση και λειτουργία των οργάνων αυτών, είχε ως συνέπεια να μην έχει δρομολογηθεί η διαδικασία της διαπίστευσής του από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.).
Σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου που διέρρευσε πρόσφατα στον ηλεκτρονικό τύπο προβλέπεται συνένωση όλων των μονάδων έρευνας σε 14 ισχυρά θεματικά Ινστιτούτα σε διάφορες περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων φαίνεται να μην συγκαταλέγεται η Λέσβος, αλλά και κανένας Σταθμός Γεωργικής Έρευνας και επομένως ούτε και αυτός της Λέσβου, γεγονός που ενισχύει την ανησυχία των κατοίκων και επαγγελματιών του νησιού για κατάργηση του Γ.Σ.Ε. Λέσβου.
Η διαφαινόμενη κατάργηση του Σ.Γ.Ε. και αδιανόητη και εγκληματική θα είναι για το νησί, αφενός γιατί ήδη έχει σπαταληθεί ένα ουχί ευκαταφρόνητο κεφάλαιο – όπως αναφέρθηκε – για την επισκευή και τον εξοπλισμό του κτιρίου, όσο και κυρίως γιατί μια τέτοια απόφαση υπονομεύει αντί να διευρύνει και να ενισχύει την αναπτυξιακή πορεία της τοπικής οικονομίας.
Επιπλέον, έχει υπογραμμιστεί κατ' επανάληψη και από όλους ότι το λάδι ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ) αποτελεί ένα ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα αγροτικό προϊόν γνωστό για την ποιότητα και τη διατροφική του αξία και ως εκ τούτου έχει ανάγκη περαιτέρω στήριξης και προβολής.
Με βάση τα παραπάνω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1) Δεσμεύεται, όχι μόνον να μην καταργήσει τον Σ.Γ.Ε Λέσβου, αλλά να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να επιταχυνθεί η έναρξη λειτουργίας του, με σκοπό να υποστηριχθεί και με σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους η πιστοποίηση παραγωγής ελαιολάδου στη Λέσβο, ενισχύοντας την αναπτυξιακή πορεία της τοπικής οικονομίας, της οποίας νευραλγικό τομέα καλύπτει η παραγωγή του προϊόντος αυτού;
2) Προτίθεται στα πλαίσια των ανωτέρω ενεργειών να στελεχώσει άμεσα το Σ.Γ.Ε με το αναγκαίο προσωπικό για το χειρισμό των υπερσύγχρονων μηχανημάτων που βρίσκονται στο κτίριο, και για τα οποία ήδη έχουν δαπανηθεί σημαντικά κονδύλια;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Θοδωρής Δρίτσας
Α΄ Περαιά & Νησιών
Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου
Β΄ Θεσσαλονίκης
agroschannel.com
Θάθελα να επισημάνω οτι τα 14 ισχυρά θεματικά Ινστιτούτα που αναφέρει το σχέδιο νόμου του υπουργείου τα 11 θα είναι στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη (;) ως ελαιοπαραγωγικές περιοχές!και μόνο 3 θα είναι στην περιφέρεια, χωρίς πρόβλεψη οπως αναφέρουν οι βουλευτές για τη Λέσβο ,ούτε και για τη Μεσσηνία.
και το βασικότερο
για μια ακόμη χρονιά τα ελαιοτριβεία στη Λέσβο θα λειτουργήσουν με υπογραφή νομάρχη λόγω της μη διαχείρησης των αποβλήτων τους.
Δηλαδή όχι μόνο διαιωνίζεται το καθεστώς ομηρίας των ελαιοπαραγωγών απο την πολιτική ηγεσία, αλλά συγχρόνως κλείνουν το μοναδικό κέντρο έρευνας που ίσως θα μπορούσε να βοηθήσει στην παραγωγή του Λεσβιακού λαδιού.
Όταν στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Αλάγνι Ηρακλείου θα μετατρέπονται τα απόβλητα του λαδιού σε προϊόν υψηλής οικονομικής και βιολογικής αξίας, χάρη σε μια τεχνολογική καινοτομία που δημιούργησαν τα τρία ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κρήτης, Πανεπιστήμιο, Πολυτεχνείο, ΤΕΙ, με επικεφαλής τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής, Ηλία Καστανά.
Eμείς ,όπως φαίνεται, θα περιμένουμε τους αγάδες για να βάλουμε γνώση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου