Σάββατο 17 Απριλίου 2010

τα αληθινά σενάρια στη Σιέρα Λεόνε

ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ ΔΥΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
senaria_1 
Δύο εκπομπές αφιερωμένες στη Σιέρα Λεόνε παρουσιάζει στις 15 και 22 Απριλίου η εκπομπή της ΕΤ3, "Αληθινά Σενάρια".
Η εκπομπή θα παρουσιάσει την απίστευτη ιστορία του πατέρα Θεμιστοκλή, ο οποίος εδώ και 3 χρόνια είναι ο μοναδικός Έλληνας ιεραπόστολος ο οποίος ζει και εργάζεται στη Σιέρα Λεόνε.
Ο π. Θεμιστοκλής είναι Ελληνοαυστραλός. Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και σε ηλικία 9 ετών μαζί με τους γονείς του μετανάστευσε στην Αυστραλία. Έφηβος δημιούργησε ένα ροκ συγκρότημα με την επωνυμία "Flies", που έγινε πασίγνωστο σε όλη την Αυστραλία και έπαιζε support στον Μικ Τζάγκερ των Rolling Stones.
Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και στα φοιτητικά του χρόνια ήταν μαρξιστής. Έκανε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τελικά, έγινε καθηγητής πανεπιστημίου, αλλά μετά από μία "μεταφυσική εμπειρία", όπως λέει ο ίδιος, στράφηκε στην Ορθόδοξη Eκκλησία και έγινε ιεραπόστολος.

senaria_2Αρχικά πήγε στην Κένυα, αλλά κατέληξε στη Σιέρα Λεόνε, όταν πληροφορήθηκε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζε η χώρα εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου. Τον συγκλόνισαν οι χιλιάδες ακρωτηριασμένοι, που ζούσαν χωρίς καμία βοήθεια και αποφάσισε να δημιουργήσει γι' αυτούς τους ανθρώπους "το χωριό των αναπήρων". Με τη βοήθεια Ελλήνων και Αυστραλών δωρητών τους έχτισε σπίτια, κλινική και ένα πρόχειρο σχολείο / εκκλησία...
Το πρώτο μέρος της εκπομπής "Αληθινά Σενάρια", που θα μεταδοθεί στις 15 Απριλίου και ώρα 23:00, είναι αφιερωμένο στο "χωριό των αναπήρων". Μέσα από την ιστορία του π. Θεμιστοκλή θα δούμε την τραγική ιστορία της Σιέρα Λεόνε, ενός επίγειου παράδεισου με καταπληκτικές φυσικές ομορφιές και αδαμαντορυχεία, που δυστυχώς αυτήn τη στιγμή έχει ματατραπεί σε κόλαση.
Στο δεύτερο μέρος, που θα μεταδοθεί στις 22 Απριλίου και ώρα 23:00, θα δούμε μεταξύ άλλων άλλη μία απίστευτη ιστορία με πρωταγωνιστή έναν Έλληνα senaria_3καπετάνιο, ο οποίος ζει στη χώρα εδώ και 42 χρόνια. Είχε πέντε αλιευτικά σκάφη και ήταν πλούσιος, αλλά ο πόλεμος τον κατέστρεψε. Έπεσε θύμα ληστείας και οι ληστές του πήραν όλα τα υπάρχοντά του. Το όνειρό του είναι να τα καταφέρει να γυρίσει κάποτε στην πατρίδα του, στη Λευκάδα...
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Δημοσιογραφική έρευνα / παρουσίαση: Νίκος Ασλανίδης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Χρήστος Καπρινιώτης
Μοντάζ: Πάνος Σκούρτης
Σκηνοθεσία: Τάνια Χατζηγεωργίου
Οργάνωση παραγωγής: Λίτσα Νέσια
Ρεπορτάζ: Κατερίνα Καρανικόλα








και ένα βιντεάκι με τη δουλειά του π. Θεμιστοκλή

και άλλα βίντεο
πηγη
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου